Nuoret ovat taloudellisesti aktiivinen riskiryhmä

11.5.2012

Nuoret ovat monille yrityksille kiinnostava ja aktiivinen kohderyhmä, johon kuitenkin liittyy varsin korkea luottoriski. Asiakastieto haluaa osaltaan kohentaa nuorten taloudellista osaamista Tarkka Fyrkka -taloustapahtumalla.

Tammi-huhtikuussa alle 30-vuotiaille nuorille rekisteröitiin 32 400 uutta velkomustuomiomerkintää, jotka mahdollistavat saatavan perimisen ulosotossa. Merkintöjen määrä on kasvanut viime vuodesta 34 prosentilla. Nuoret ja erityisesti nuoret miehet ovat tässä suhteessa muista poikkeava riskiryhmä, sillä 30-vuotiailla ja sitä vanhemmilla tuomioiden määrä kasvoi vain 15 prosenttia.
Nuorille maksuhäiriömerkintöjä kertyy sieltä, missä he eniten käyttävät ja missä on parhaat mahdollisuudet saada luottoa. Siksi nuorten velkomustuomioista valtaosa aiheutuu tili- ja kertaluotoista, puhelinlaskuista, verkkokaupan ostoksista tai maksamatta jääneistä vuokrista. Tuoreen tutkimuksen mukaan juuri nuoret ja opiskelijat tekevät verkossa eniten heräteostoksia. Hetken mielijohteesta tehtyjä ostoksia ei aina pystytä maksamaan.
Nuorten maksuhäiriökehitys vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea. Pohjois- Karjalassa nuorten velkomustuomioiden määrä kasvoi 74 prosentilla ja Etelä- Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessäkin yli 50 prosentilla. Sen sijaan hieman yllättäen Kainuun nuorille merkintöjä rekisteröitiin kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.
Vakavimmin pulassa olevat hakevat jo velkajärjestelyyn
Tilastokeskuksen mukaan nuorten velat ovat 2000-luvulla euromääräisesti lähes kaksinkertaistuneet, mutta kasvu johtuu lähes kokonaan asuntolainoista. Asuntolainat kyllä hoidetaan, ja maksuvaikeudet aiheutuvat yleensä kulutusluotoista.
Kasvavalla osalla nuorista oma talous on mennyt jo niin pahaan solmuun, että ratkaisua on haettava velkajärjestelystä. Alkuvuonna 2012 alle 30-vuotiaiden tekemien velkajärjestelyhakemusten määrä on kuitenkin kasvanut lähes kolmanneksella. Tänä vuonna velkajärjestelyyn on hakenut noin 90 alle 30- vuotiasta.
Tarkka Fyrkka opastaa nuoria taloudenhallintaan
Suomen Asiakastieto Oy kantaa huolta nuorten oman talouden hallintataidoista ja järjestää 11.5.2012 jo perinteeksi muodostuneen Tarkka Fyrkka - taloustapahtuman Helsingin Lasipalatsissa. Nuorille tarjotaan räätälöityjä, rennohkoja oppitunteja talouden hallinnasta, velkaantumisesta ja maksuhäiriömerkinnän seurauksista. Lisäksi on tarjolla musiikkia ja aiheeseen liittyviä videoesityksiä. Tilaisuus on suunniteltu korvaamaan kaksi yhteiskuntaopin tai taloustiedon oppituntia.
Yhteistyössä Tarkka Fyrkkaa ovat olleet rakentamassa Finanssialan Keskusliitto, Takuu-Säätiö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Laurea/Kerava, joka oppilastyönä on toteuttanut oppitunnilla esitettävät filmimateriaalit.