Taloussuunnitelma

Taloussuunnitelman voit tehdä vaikka ruutupaperille tai mille tahansa valmiille budjettilomakkeelle. Se on väline, joka auttaa sinua näkemään, mitä pitää muuttaa, jotta selviytyisit. Alta löydät viiden viikon sähköisen taloussuunnitelmalomakkeen.

> Viiden viikon taloussuunnitelmalomake (Excel) Excel-tiedostossa on automaattinen laskentaominaisuus ja voit tallentaa sen täytettynä omalle tietokoneellesi. Voit myös tulostaa lomakkeen.
Taloussunnitelmalomake-malli (Excel)
Ohje lomakkeen täyttämiseen (pdf)

Viiden viikon taloussuunnitelmalomake (pdf) Pdf-lomaketta ei voi tallentaa Adobe Reader -ohjelmalla. Voit täyttää lomakkeen koneellasi ja tulostaa sen täytettynä tai voit tulostaa pelkän lomakkeen ja tehdä kirjaukset käsin.
Taloussunnitelmalomake-malli (pdf)

> Vaihtoehtoisesti voit myös täyttää internetistä olevaa Talouspäiväkirjaa, joka toimii periaatteessa samalla tavalla. 


Takuu-Säätiön taloussuunnitelmavälineet on jaksotettu viidelle viikolle. Voit tehdä suunnitelmia pidemmällekin ajalle täyttämällä useampia lomakkeita, mutta suunnittele vähintään seuraavat viisi viikkoa.

Suunnitelma on viikkokohtainen, koska maksujen suunnittelu ja rahankäytön hallinta on helpompaa, mitä pienempiin osiin sen jakaa. Viikkokohtainen suunnitteluväline palvelee erityisesti silloin, kun tulot tulevat useissa erissä pitkin kuukautta.

Ole itsellesi rehellinen, älä arvioi tulojasi yläkanttiin tai vähättele menojasi. Muista varata joka viikolle rahaa ruokaan ja muihin välttämättömiin menoihin kuten työmatkoihin tai lääkkeisiin.

Käytä lyijykynää, jos tulostat lomakkeen ja täytät sitä käsin, jotta voit korjata suunnitelmaa.